Sivut

maanantai 28. tammikuuta 2013

Kuinka saa treenata?

Eilen illalla laatujournalismin lähde Voice uutisoi Jyväskyläläisen kuntosalin antaneen naiselle huomautuksen liiasta ähkimisestä. Tämä kohtuullisen surkuhupaisa uutisointi aiheutti jos jonkinlaista kommenttia Facebookissa, jotkut olivat sillä kannalla että onpas typerä kuntosali kun tuollaisesta huomauttaa, toiset taas olivat sitä mieltä että käytöstavat olisi syytä muistaa treenatessakin. Jos otsikointi olisi ollut "Naisen äänekäs treenaus häiritsi muita kuntosalilla", mikä olisi silloin ollut vastaanotto? ;)

Olemme ihmiset kauhean kärkkäitä arvostelemaan toisiamme. Sen lisäksi käännämme (ja kerromme) asiat mielellämme sellaisiksi, että ne ovat meille eduksi. Kovin inhimillistä on se. Erityisesti treenimaailmassa tuo monesti korostuu. Ulkopuolisen silmin toisessa on aina jotain mitä se tekee väärin, kun itse tekee tietysti kaiken oikein. Toinen treenaa väärin, liian paljon, liian vähän, väärillä painoilla, väärillä laitteilla, tekisi aerobista, tekisi enemmän kuntosalia, keskittyisi nyt yhteen asiaan, mitä se tuolla taas peilaa, ja herranjestas ei sen tekniikat ainakaan ole kunnossa, kohta se itsensä satuttaa. 

Sen lisäksi miehet ja naiset on stereotypisoitu voimakkaasti, naiset käy vaan heiluttelemassa vaaleanpunaisia käsipainoja ja lukemassa lehtiä, siinä missä miehet vetää isoilla painoilla ja hiki haisee! Tässä siitä video. :D (Katso pilke silmäkulmassa)
Kulmia kohoilutti, kun erään tietyn maanmaineeseen nousseen valmennustalon fb-sivuilla kovin kärkkäästi arvosteltiin kuntosalin puuttumista ääntelyyn, vaikka muistaakseni heidän ylin auktoriteettinsa on itse mennyt televisiossa mainitsemaan, että huutaminen on melko turhaa jajos treenin aikana pitäisi mieluummin suunsa kiinni ja keskittyisi hengittämiseen, treeni menisi paljon paremmin. Tässä hyvä esimerkki siitä, miten asiat mielellään käännetään sellaiseksi, jotka ovat heille eduksi. Tällä kertaa he olivat sitä mieltä että se nainenhan treenasi kunnolla ja kuntosali ei vaan Ymmärrä. Hohhoijaa.

Ja kyllä, tuo ähinästä huomautuksen antanut kuntosali on se, millä itse käyn. Ja tulen käymään ylpeänä jatkossakin. Takuuvarmasti se huomautus ei ihan pikkuähinästä ole tullut, kyllä sen on pitänyt ihan oikeasti häiritä ihmisiä enemmänkin, jos siihen on pitänyt puuttua. Se, miksi olen erityisesti arvostanut Kuntomaailmaa on se, että siellä sopii treenaamaan se isokokoinen juuri kuntoilunsa aloittanut ja se fitness-kisoihinkin tähtäävä. Henkilökunta on läpeensä ammattitaitoista (Terkkuja! <3), eikä kukaan heistä katso sinua nenänvarttaan pitkin arvostelevasti vaan heillä jokaisella on aito halu auttaa! Sen lisäksi heillä on pelisilmää, ja rohkeutta puuttua tilanteisiin jossa sitä tarvitaan. Arvostan!


Voitaisko sopia, että muistetaan ne käytöstavat, treenatessakin? Viedään painot takaisin paikoilleen, ei heitellä niitä, annetaan toisillekin tilaa, ei jäädä lukemaan lehtiä treenilaitteisiin. Ähistä saa, mutta älämölöä ei kannata pitää, viet vain tehoja omasta treenistäsi. Ja sitten muistetaan se, että jos on aikaa vilkuilla miten muut tekee ja arvostella sitä, ei kyllä silloin keskity omaan treeniinsä kunnolla. Jokainen, joka salille on tullut on tullut sinne omasta syystään ja hänelle pitää antaa rauha treenata sellaisena kuin on.

Ugh, olen puhunut. 

10 kommenttia:

 1. No jos joku huutaa 10 minuuttia putkeen ni en kyl yhtään ihmettele et siitä valitetaan! Ite meinaan aina purskahtaa salilla nauruun, jos joku oikeasti KARJUU siellä. Itekkin saatan pitää jotain ääntä salilla treenatessa, mut ei se oo tosiaankaan mitään karjumista :D

  VastaaPoista
 2. Hei, mulla on sulle tunnustus mun blogissa :)

  VastaaPoista
 3. "Muistelin lämmöllä tänään, miten niobe kirjoitti joskus siitä miten semisti ärsytti (vaikkei saisi), se jos kuntosalin ainoa juoksumatto on varattu kävelemiseen kun juoksijoitakin olisi odottelemassa sen vapautumista. Tänään samaistuin siihen samaan tunteeseen. Yritin päästä tekemään jalkaprässiä, mutta se tuntui olevan jatkuvasti varattu. Ja siinä vaiheessa kun joku tyttönen lastasi 10 kg kiekot prässiin, otti naistenlehden ja kävi makuulle lueskelemaan samalla kun vähän koukisteli jalkojaan prässissä, alkoi jo minuakin ärsyttää. Vaikkei saisi. Koska on hyvä että ihmiset käyvät kuntosalilla ja liikkumassa ja kukin tekee oman tasonsa mukaan ja niin sen pitää olla. Mutta ihan oikeasti, jos treenatessa ehtii lukea naistenlehtiä niin pikku vinkki: et tee treeniä silloin kunnolla! Sama olisi maata vaikka sohvalla ja lukea sitä lehteä. *murinan lopetus*"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei anonyymi ja kiitos tarkkaavaisesta kommentistasi!

   Kyllä, minäkin olen ihminen, jota välillä ärsyttää toisten ihmisten käyttäytyminen salilla. Voi minua. Jos luit tuon tekstini, huomasit että viittasin tapaukseen myös siellä. Minusta salille mennään treenaamaan, ei lukemaan lehtiä.

   Poista

Kommentit piristävät! :)